Abonner via RSS eller E-post

Når påfunn blir «utspill»

Publisert den 05.09.2009 i Blogg

Frps generalsekretær, Geir Mo, har et godt eksempel på en av medienes favorittsysler i en kronikk. De lager selv en sak, eller henter inn kommentarer rundt en problemstilling, og så karakteriserer de det etterpå som et «utspill». Mos eksempel er Siv Jensens «utspill» mot presentasjonen av kvinnelige politikere, en sak VGs kommentator slang seg på:

«Det han ikke fortalte var hvordan hans egen avis jaget etter denne nyheten i over to døgn, etter å ha mislyktes med å få noen til stå frem og kritisere Kristin Halvorsens hersketeknikker. Det var for øvrig i en samtale om Kristin Halvorsen at Jensen kom inn på tv-studioer. Til tross for at Jensen selv ikke har ønsket oppslag om dette, men heller ville diskutere politikk, fortsatte VG til det nesten kjedsommelige. Resultatet var en forside og to helsider, og en fremstilling om at Siv Jensen går til angrep på NRK og TV2. Jacobsen fikk dermed et tema han kunne raljere over Siv Jensen på. Det ble vel slik han hadde håpet.»

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

05.09.09

For én gangs skyld har jeg litt sympati med Geir Mo! Medienes dekning av valget er preget av tabloidisering, forenkling og sensasjonsspinn. Det finnes ikke mange journalister igjen med politisk forståelse nok til å kunne presentere en sak preget av politisk uenighet med noe særlig troverdighet. De gidder heller ikke gjøre noe særlig research selv på politiske saker, nå er det «instant journalism» som gjelder.

Den norske partiflora er absolutt nyansert, men mange av nyansene er ganske fine og det krever god innsikt for å kunne få frem motsetningene på en publikumsvennlig måte. For eksempel har de politiske redaksjonene utelukket spørsmål om forskning og høyere utdanning i sine partitester fordi temaet angivelig er «for komplisert». For komplisert for hvem? Publikum eller redaksjonen? Det er i alle fall ikke tvil om at det trengs en satsing på høyere utdanning, kanskje særlig på avdeling for politisk journalisme…

Bloggeren «Hjorten» har et innlegg om det det stikk motsatte, om at det kanskje er partiene selv som setter agendaen av og til:

http://hjorthen.org/?p=7156

Les gjerne min kommentar om likestillingsaspektet ved denne saken:

http://dmmannversjon2.wordpress.com/2009/09/03/feminisme-en-totalit%C3%A6r-ideologi/

Har du en mening?