Abonner via RSS eller E-post

Eia og forskerne

Publisert den 29.09.2009 i Blogg

Dagbladet, som gjentatte ganger har lovet å bli en mer hardtslående nyhetsavis, har nå kastet seg over Aftenpostens sak om norske forskere som kritiserer det nye TV-konseptet til Harald Eia. Avisen gjør det med en overskrift på nett som må være blant tidenes verste «Bruker forskere som diskuterer abort av homofile fostre«. En av vår tids mest kontroversielle etikere, Peter Singer, bruker også kontroversielle eksempler og argumenter uten at det dermed betyr at han kan utdefineres fra debatten.

Med alle forbehold om at jeg ikke har sett Eias serie, er jeg i utgangspunktet svært positiv til prosjektet. Å lage populærvitenskapelige programmer som konfronterer forskernes inngrodde paradigmer kan ikke være annet enn positivt. Et godt eksempel på hvorfor kom i valgkampen gjennom Aftenpostens oppslag om at Frp-politikk gir mer kriminalitet, et oppslag avisen senere måtte beklage. Det mest interessante var i og for seg ikke at flere av forskerne hadde en erklært partipolitisk tilknytning, men at flere av forskerne representerer miljøer som arbeider innenfor klare paradigmer. Selvfølgelig betyr ikke det at de ikke er forskere, ei heller at de ikke har rett til en mening; men det gir desto større grunn til å understreke at også forskeres synspunkter må utsettes for debatt og kritikk.

Det er en internasjonal debatt på gang om de faglige – og etiske – premissene som ligger til grunn for økonomifaget. En slik debatt for et bredere publikum bør ønskes velkommen også på andre områder.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

André

29.09.09

Kjernen i kritikken er vel mest at metoden som benyttes er i strid med god presseskikk. Om man skal diskutere en sak bør man i det minste spille med åpne kort, og ikke legge opp til at forvirring og uklarheter som følge av intervjuteknikk presenteres som faglig forvirring…

Utrolig bra poeng. Forskere i Norge mener de har rett på sannheten, og norsk forskning blir i veldig liten grad utsatt for et kritisk blikk i offentligheten. Også media har en tendens til å slå opp de spektakulære funnene – og gjerne motstridende sådan slik at vi blir mindre informerte. Eksempelvis så er det flere funn som viser at vi stadig blir sunnere. I dag slås det derimot fast at vi faktisk spiser mindre frukt og grønt og mer godteri enn på lenge.

Denne månedens Innsikt har en god artikkel som diskuterer ulik forskning på hvorvidt det spiller en rolle hvilken plass i søskenflokken du er – og de slår fast at det er lite som tyder på det. Ikke særlig spektakulært – men i og for seg sant!

Har du en mening?