Abonner via RSS eller E-post

Belønningseksempel IV

Publisert den 27.07.2009 i Blogg

Til topps med matematisk morro. Fra Varden. Dessverre er uttalelsen fra den ene eleven kanskje symptomatisk for noe av holdningen mange elever blir møtt med: «- Vi blir jo sett på som rare når vi vinner en sånn konkurranse, måtte Josefin le»

Skolene og barnehagene i Nittedal har delt ut skjemaer fra Nittedal bibliotek: De som leser fem bøker i sommeren inviteres til en gratis is på biblioteket etter sommeren. De som leser ti bøker i sommer får i tillegg navnet sitt på veggen på biblioteket.

Del på Facebook | Del på Twitter

5 Kommentarer

1-2-3-6

27.07.09

I-II-III-VI ?? Romertall er vanskelig men man blir aldri for gammel til å lære 🙂 http://www.korrekturavdelingen.no/K4TallOgSifferRomertall.htm

torbjorn

27.07.09

Oooops.

27.07.09

Hvis du er opptatt av utdanning og belønningssystemer, så bør du se nærmere på KIPP fra USA.

Se denne videoen fra Oprah:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1049580592849

Visstnok er det amerikansk, men jeg tror lærere og politikere i Norge kan plukke opp en del gode ting her.

Jeg har blogget litt om KIPP tidligere:
http://www.kuttisme.no/2009/06/24/en-skole-som-produserer-suksesshistorier-kipp/

28.07.09

Interessant diskusjon, dette. Jeg er skeptisk til at mer «knapper og glansbilder» er noe særlig sentralt virkemiddel for en bedre skole. Men hvis man skal ha det, er det nok viktig hvordan det gjøres konkret i praksis.

Eksemplet fra Nittedal er jo en «lavterskelvariant» – (nesten) alle barn vil klare å lese fem bøker hvis de bare finner de riktige bøkene. Så er det da et spørsmål om en «honor roll» hvor navnene på alle barna på skolen er slått opp på skolebiblioteket gir den motivasjonen Høyre er ute etter?

Andre eksempler, som Abel-konkurransen i videregående skole, hvor kun de elevene som er best i matematikk har noe å gjøre, vil fort være demotiverende for de svake elevene hvis det blir for mange av dem…

torbjorn

29.07.09

Hei Bjørn, jeg tror faktisk konkurranser, som jeg har lagt ut flere eksempler på de siste dagene, fungerer mye bedre i praksis enn mange tror. Ta for eksempel en titt på ordningen med mattesertifikat. Hensikten er ikke å konkurrere mot andre, men å konkurrere mot seg selv. Men alt må brukes med sunn fornuft.

Har du en mening?